Chilli - paprika křovitá

   
Chilli - paprika křovitá

Léčivé účinky

Chilli je cenným zdrojem kapsicinoidů, především kapsicinu, což jsou dráždivé olejové látky, které papričkám dodávají ostře palčivou chuť. Kapsicin bývá na etiketách ve složení výrobků často označován jako capsicum. Dále je chilli bohaté na vitamin C, A, B2, E, saponiny, flavonoidy. Kapsicin je silné přírodní analgetikum (lék na snížení bolesti). Způsobuje odčerpání určitých složek v nervových buňkách nazývaných substance P, které přenášejí bolestivé vzruchy do mozku. Pravidelné užívání chilli účinkuje jako přípravek na zmírnění bolesti při zánětech kloubů, šlach, revmatismu, dně. Toto koření celkově prospívá trávení a zažívání, eliminuje nadýmání, zvyšuje krevní cirkulaci v žaludku a střevech. Také podporuje produkci trávicích šťáv. Má antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky, takže zmírňuje příznaky nachlazení a všech respiračních chorob. Toto koření pomáhá likvidovat kožní mykózy, svědění při psoriáze (pocit svědění se přenáší stejnými nervovými vlákny jako bolest). Chilli také snižuje riziko srdečních nemocí snižováním hladiny cholesterolu a triglyceridů. Používá se také jako lék na zlepšení krevního oběhu.
© 2015 Léčíme přírodou